Håll dig uppdaterad med
händelser, nyheter och erbjudande från Svenska Golfmuseet.

Registrera dig här för vårt nyhetsbrev och få information direkt till din inkorg.

    
  Powered by Get a Newsletter

  Mästarmötet 1979

  20 juli, 2023

  1979 firade Svenska Golfförbundet sitt 75-års jubileum. En del i firandet var Mästarmötet en inbjudningstävling som spelades på Drottningholm och Bokskogen mot slutet av maj. De inbjudna var Seve Ballesteros och Howard Clarke. Tre år tidigare hade Seve slagit igenom med dunder och brak genom att som 19-åring bli tvåa i The Open på Royal Birkdale och senare under detta jubileumsår blev han The Open Champion och då på Royal Lytham St Annes. Howard Clarke var även han en av Europas toppspelare.
  Nyligen intervjuade vi Jesper Parnevik som på frågan om vilken av alla de världsspelare han mött under sin karriär, som imponerat mest på honom. Svaret var Seve Ballesteros. Han tyckte det var fantastiskt att se honom spela och även de dagar då han spelade dåligt.
  Seve var en flitigt återkommande gäst till Sverige. Tre gånger vann han Scandinavian Enterprise Open. Vänskapen med Sven Tumba hade säkert en betydelse för att han gärna kom hit. Sven Tumba tyckte han borde få svenskt pass.


  Bilden: Per Segerström, Howard Clarke, Göran Knutsson och Seve Ballesteros. Göran Knutsson vann tävlingen två slag före Seve och tre slag före Howard. Per Segerström var Seves caddie.


  Till Mästarmötet 1979 inbjöds även en svensk junior att delta och pröva sin styrka mot de här världsspelarna. Om de lyckades slå någon av dem skulle deras klubb få en summa pengar. På Drottningholm var det Björn Svedin, men han kom en bit efter de två världsstjärnorna. Men dagen efter skapades stor sensation när Göran Knutsson från Rya med en fin 69-rond slog både Seve Ballesteros och Howard Clarke och bärgade 10.000 kronor till hemmaklubben. De två påföljande åren blev sedan Göran Svensk Matchspelsmästare och han var en av medlemmarna i det lag som vann Junior-EM 1980. I mitten av 1980-talet tog han steget att bli instruktör på Östersund-Frösöns GK och är fortfarande deras Head-Pro.
  Mästarmötet fångade en för tiden stor publik för en golftävling. På publikbilderna runt greenerna kan man identifiera tidens lovande unga spelare som Per Jönsson, Magnus Sunesson, Per Andersson, Olle Strand och Urban Thelin.
  Per Segerström fick äran att vara Seves caddie. Per är idag klubbchef på Nyköpings Golfklubb.

  Seve Ballesteros var vid den här tiden topprankad i världen.

  Många följde tävlingen på Bokskogens golfklubb