Håll dig uppdaterad med
händelser, nyheter och erbjudande från Svenska Golfmuseet.

Registrera dig här för vårt nyhetsbrev och få information direkt till din inkorg.

    
  Powered by Get a Newsletter

  Svenska mästare i golf

  Svenska mästerskapet i golf är en av Sveriges äldsta SM-tävlingar. När Svenska Golfförbundet var bildat 1904 blev ett av de första besluten att arrangera en Svensk mästerskapstävling. Den klubb som kunde arrangera var Göteborgs Golf Klubb och tävlingsformen matchspel. Tävlingen hölls på deras bana i Hovås och vanns av Teodor Åkermark med Viktor H Setterberg som ”runner-up”.
  Därefter har det skapats ett flertal olika former av svenska eller skandinaviska mästerskapstävlingar i golf. Herrar och damer har haft skilda tävlingar fram tills vår tid, när tanken på att damer och herrar kan tävla mot varandra börjat få fotfäste. Kanske får vi snart se ett Mixed SM.

  Finalistparet i Internationella Match-SM 1929 Erik Runfelt och Rafael Sundblom.

  Från början gällde enbart matchspel. Slagspelstävlingar tillkom först 1945 i tävlingsprogrammet. Ibland har amatörer och professionella deltagit sida vid sida, ibland har man separerat grupperna åt. Det har funnits Slutna mästerskap där endast svenska spelare fått deltaga och Öppna mästerskap med även internationellt deltagande. Ett flertal år har tävlingarna ställts in. I en del fall på grund av för få möjliga deltagare, såsom det var för det kvinnliga matchspelsmästerskapet de första åren. Under världskrigen ställdes flera tävlingar in och naturligt nog framförallt de Öppna mästerskapen. Från 1970 har PGA arrangerat egna mästerskap för sina medlemmar.

  Vinnare