Håll dig uppdaterad med
händelser, nyheter och erbjudande från Svenska Golfmuseet.

Registrera dig här för vårt nyhetsbrev och få information direkt till din inkorg.

 



     
    Powered by Get a Newsletter

    Vad finns hos oss

    Föremål

    Museet har cirka 800 registrerade objekt i databasen över våra föremål. Målet är att ha ett representativt urval av föremål från svensk golfverksamhet som speglar golfens olika utvecklingssteg. Det äldsta föremålet är ett kolven-huvud (holländskt spel som föregick golf) från början av 1600-talet. Vi har naturligtvis också bollar från 1800-talet såsom ”featheries” och ”guttys”.
    Från den svenska golfhistorien är de äldsta föremålen Viktor H Setterbergs bag och ett golfset med bag som tillhört Robert Sager. Både dessa användes under 1890-talet. Vi har också Kronprinsessan Margaretas bag som hon använde vid spel på Råsundafältet och på strandhedarna nära Sofiero.
    Proviniensen, dvs att vi känner till ägande och användning, är viktig för ett föremåls historiska värde och för oss är det naturligtvis av särskilt värde om föremålet innehafts av någon viktig person inom svensk golf. Exempel på detta är de föremål vi har som använts av Annika Sörenstam och Henrik Stenson
    Museet tar numera bara emot föremål som saknas för att vi skall uppfylla målet av representativa föremål från olika epoker eller föremål som tillhört någon för oss viktig person.

    Litteratur

    Museet har cirka 2700 böcker om golf i biblioteket. Den största delen är engelskspråkig litteratur om golfhistoria, professionella tävlingar, framstående spelare, golfteknik, fiction mm. Den svenskspråkiga litteratur uppgår till ungefär fyra hundra varav en fjärdedel utgörs av golfklubbarnas Jubileumsböcker. Vi har ambitionen att ha all svensk utgivning i biblioteket, men en hel del återstår säkert. Bland annat finns samtliga nummer av Svensk Golf mellan 1946 och 2020 inbundna i biblioteket.
    Biblioteket är tillgängligt för besök när museet är bemannat. För den som vill komma och se vad vi har, så är det säkrast att boka tid med museets intendent. Medlemmar i svenska golfklubbar kan låna hem litteratur mot uppgivande av golfid.

    Arkivalier

    Museet har en mängd olika arkivalier som till största delen har ett ursprung från Svenska golfförbundet eller Svensk Golfs redaktion. Vårt mål är att alla viktiga dokument som SGF ger ut skall finnas i samlingen. Även ett klubbarkiv finns med olika typer av dokument där de flesta golfklubbar är representerade.

    Bildarkiv

    Alla museets pappersbilder är nu digitaliserade och vi håller på att upprätta en golfhistorisk databas. Genom ett avtal museet har med ett företag som är specialiserade på att digitalisera museers bildsamlingar, kan vi erbjuda golfklubbarna att få sina bilder bevarade digitalt.
    Museet har också en mindre samling golfhistoriska filmer som har digitaliserats.