Håll dig uppdaterad med
händelser, nyheter och erbjudande från Svenska Golfmuseet.

Registrera dig här för vårt nyhetsbrev och få information direkt till din inkorg.

 



     
    Powered by Get a Newsletter

    2000-talet

    2004 firades Svenska Golfförbundets 100-års jubileum. Just det året ”peakade” antalet medlemmar i svenska golfklubbar till 554.293. Flest antal anslutna klubbar fanns det 2007 med 474 stycken. Inför jubileet beslöt SGF att skapa ett svenskt golfmuseum. Museet invigdes redan år 2000 med placering i Landskrona. Lagom till jubileumsfirandet kom boken ”Golf – den stora sporten” som ger en utmärkt exposé över golfens utveckling i Sverige från de allra första slagen på svensk mark 1888.

    Verksamheter under en snabb expansion löper ofta risken för bakslag i sin utveckling. Så har det också varit för svensk golf under de senaste trettio åren. I början av 1990-talet och även åren efter 2008 hamnade många yngre golfklubbar på obestånd. Överetablering, orealistisk optimism och kanske för snabba beslut låg bakom flera misslyckade golfbaneprojekt. Det sammanföll också med en allmän ekonomisk kris i samhället vid de här tidpunkterna.

    Satsningar på tränarutbildning, en inhemsk tävlingstour för professionella och klubbarnas engagemang för juniorverksamheten ledde till något som i andra länder kom att kallas ”det svenska golfundret”. Runt millennieskiftet slog Jesper Parnevik igenom på den amerikanska PGA-touren och kom högt upp på världsrankinglistan. Annika Sörenstam dominerade damgolfen på ett sätt som vi endast sett motsvarighet till i Tiger Woods. Hennes 72 segrar på LPGA-touren – inklusive 10 Majors – och 22 titlar på andra tourer talar sitt tydliga språk. Flera andra svenska damgolfare har också vunnit Majors och Sverige har haft högst representation i Solheim Cup av alla europeiska länder. De europeiska Ryder Cup-lagen har dominerats av brittiska spelare, men efter Spanien har Sverige bidragit med mest spelare i övrigt. Robert Karlsson och Henrik Stenson har vunnit European Tours Order of Merit. Henrik dessutom samma år som han vann den amerikanska FedExCup. När han sedan vann The Open Championship 2016 och strax därefter tog silver i Olympiska spelen i Rio De Janeiro så var det den främsta prestationen någonsin inom svensk herrgolfare.

    De senaste årens starka intresse för att spela golf håller i sig. Medlemsantalet är nu 555.334 vilket är den högsta noteringen någonsin. AV dessa är hela 522.540 individuella medlemmar. (Skillnaden mot det totala medlemsantalet är att en del spelare är medlemmar i flera klubbar.)  Jämställdhetsarbetet är prioriterat och förbundet driver en 50/50 vision om ett ökat antal kvinnor som spelare och i ledande positioner. När Maria Möller på förbundsmötet 2017 valdes till ordförande för Svenska Golfförbundet, så var hon den första kvinnan i den rollen och den 19:e i ordningen efter Tor Törnsten.

    Medlemssammansättningen är dock ett problem. Andelen juniorer har ökat de senaste åren, men är ändå enbart 12,5 % av medlemmarna.  Detta delar golfen delar med de flesta idrotter i den digitala tidsåldern. Andelen kvinnor är nu 24,4 %. Snittåldern på medlemmarna är 48,8 år. Medelhandicap 2023 är 24,6, vilket är en höjning med 0,5 sedan världshandicapsystemet infördes 2020. Det finns 445 golfklubbar/golfanläggningar anslutna till Svenska Golfförbundet. 396 av dessa drivs som ideella föreningar.