2000-talet

2004 firades Svenska Golfförbundets 100-års jubileum. Just det året ”peakade” antalet medlemmar i svenska golfklubbar till 554.293. Flest antal anslutna klubbar fanns det 2007 med 474 stycken. Inför jubileet beslöt SGF att skapa ett svenskt golfmuseum. Museet invigdes redan år 2000 med placering i Landskrona. Lagom till jubileumsfirandet kom boken ”Golf – den stora sporten” som ger en utmärkt exposé över golfens utveckling i Sverige från de allra första slagen på svensk mark 1888.

Verksamheter under en snabb expansion löper ofta risken för bakslag i sin utveckling. Så har det också varit för svensk golf under de senaste trettio åren. I början av 1990-talet och även åren efter 2008 hamnade många yngre golfklubbar på obestånd. Överetablering, orealistisk optimism och kanske för snabba beslut låg bakom flera misslyckade golfbaneprojekt. Det sammanföll också med en allmän ekonomisk kris i samhället vid de här tidpunkterna.

Satsningar på tränarutbildning, en inhemsk tävlingstour för professionella och klubbarnas engagemang för juniorverksamheten ledde till något som i andra länder kom att kallas ”det svenska golfundret”. Runt millennieskiftet slog Jesper Parnevik igenom på den amerikanska PGA-touren och kom högt upp på världsrankinglistan. Annika Sörenstam dominerade damgolfen på ett sätt som vi endast sett motsvarighet till i Tiger Woods. Hennes 72 segrar på LPGA-touren – inklusive 10 Majors – och 22 titlar på andra tourer talar sitt tydliga språk. Flera andra svenska damgolfare har också vunnit Majors och Sverige har haft högst representation i Solheim Cup av alla europeiska länder. De europeiska Ryder Cup-lagen har dominerats av brittiska spelare, men efter Spanien har Sverige bidragit med mest spelare i övrigt. Robert Karlsson och Henrik Stenson har vunnit European Tours Order of Merit. Henrik dessutom samma år som han vann den amerikanska FedExCup. När han sedan vann The Open Championship 2016 och strax därefter tog silver i Olympiska spelen i Rio De Janeiro så var det den främsta prestationen någonsin inom svensk herrgolfare.

Coronaåret 2020 har inneburit ett starkt ökat intresse för att spela golf och att bli medlem i en klubb. Medlemsantalet ökade under året med 11% till 538.962. Det är den numerärt största ökningen någonsin och procentuellt fullt i nivå med golfboomen på 1980-talet.  Jämställdhetsarbetet är prioriterat och förbundet driver en 50/50 vision om ett ökat antal kvinnor som spelare och i ledande positioner. När Maria Möller på förbundsmötet 2017 valdes till ordförande för Svenska Golfförbundet, så var hon den första kvinnan i den rollen och den 19:e i ordningen efter Tor Törnsten.

Medlemssammansättningen är ett problem. Bara 11,5% av medlemmarna 2020 utgjordes av juniorer.  Detta delar golfen delar med de flesta idrotter i den digitala tidsåldern. Andelen kvinnor är 26%. Snittåldern på medlemmarna är 48 år. Medelhandicap 2020 efter introduktionen av världshandicapsystemet blev 25,1, en höjning med 0,9. Det finns 448 golfklubbar anslutna till Svenska Golfförbundet. 405 av dessa drivs som ideella föreningar.