Håll dig uppdaterad med
händelser, nyheter och erbjudande från Svenska Golfmuseet.

Registrera dig här för vårt nyhetsbrev och få information direkt till din inkorg.

    
  Powered by Get a Newsletter

  Skandinaviska PGA som blivit PGA of Sweden

  Edvard Roberts vid spel på Hovås 1915.

  De första professionella instruktörerna inom svensk golf kom från de brittiska öarna. George Roberts anställdes av Göteborgs GK 1911. Hans yngre bror Edvard av Stockholms GK tre år senare. Många engelska och skotska pro följde i deras spår under hela 1900-talet. Deras uppgift var inte enbart att instruera spelare. I början var de också banläggare och greenkeepers, organiserade caddies, sålde och reparerade klubbor. Utrustningen importerades från de brittiska öarna. Klubborna hade förutom cleek mark även den svenska prons signatur. Deras fruar blev ofta ansvariga för serveringen på klubben.

  När Svenska PGA bildades är osäkert. PGA själva ser det som 1932 då det flera av de professionella i landet samlades i samband med tävlingen Dunlop Cup Första året kom åtta professionella spelare till tävlingen på Kevinge. Verksamheten de första årtiondena var blygsam. Det var ett sätt att hålla kontakt, utbyta erfarenheter och samarbeta. Enligt Jimmy Dodd, som senare valdes till ordförande, blev Skandinaviska PGA (som det då hette) en mer formell organisation först 1938.

  Efter världskriget fick PGA:s verksamhet mer stadga. Antalet golfbanor ökade och behovet av fler professionella blev stort. Många professionella från de brittiska öarna kom, men med åren blev det tydligt att en inhemsk rekrytering var nödvändig. De första svenska ”professionalisterna”, som de kallades förr, började som caddies och blev sedan assistenter till klubbens pro. Bröderna Adolf och Gerhard Hjort var de första svenskar som gick den vägen. 1955 tog PGA tag i saken och en utbildning för svenska golfare arrangerades på Bosön. Från 1969 blev utbildningarna mer regelbundna genom att PGA och SGF gick samman om en veckas utbildning i Åtvidaberg under Douglas Brasiers ledning.

  Tränarkursen 1955 på Bosön.

  De kommande årtiondena utvecklades PGA:s utbildningsprogram till ett väl fungerande system. Kraven höjdes allt mer och som extra stimulans kom framstående amerikanska instruktörer hit för workshops. Från 1975 fick PGA ytterligare stadga och styrka sedan John Cockin blivit ordförande. Kraven på medlemskap höjdes och utbildningarna blev allt bättre.

  Några få svenska spelare hade spelat på de professionella tourerna i USA och England. Arne Werkell och Harry Fakt bröt mark redan på 1940-talet. Under 10-års tid var Arne Werkell också helt dominerande i de Svenska PGA-mästerskapen. I början av 1970-talet gav sig Gunnar Mueller ut på Europatouren och han blev den förste svensk som fick spela alla fyra ronderna i The Open Championship. Isen var bruten.

  Åke Bergkvist, Legendarisk pro med ursprung från Flommen. Deltog 15 gånger i World Cup som representant för Sverige.

  1983 är ett viktigt år I PGA:s utveckling. ”Öppen Golf” infördes i Sverige. Det innebar att även professionella fick ett officiellt handicap och möjlighet att delta i tävlingar tillsammans med amatörer. Detta steg stimulerade tävlingsspelet. Samma år ansökte ett 40-tal av landets bästa amatörer om medlemskap i PGA som Tournament Players. Året därefter bildades Swedish Golf Tour i samarbete med Svenska Golfförbundet och nu skapades ett årligt program med tävlingar för professionella. Grunden för det svenska undret inom professionell tävlingsgolf var lagd. 1988 vann Liselotte Neumann US Women´s Open och inledde därmed den tid när Sverige tillhör ett av de viktigaste länderna inom professionell golf.

  Idag har PGA of Sweden drygt 1100 medlemmar inom kategorierna Tournament Players, Club Professionells och Club Managers. Man har ett eget kansli, en omfattande utbildningsverksamhet, ger stöd och service till medlemmarna i deras yrkesverksamhet, har en stipendiefond för lovande spelare, har en hemvist på PGA National i Bara utanför Malmö och ett omfattande samarbete med organisationer nationellt och internationellt.