En stor berättare har lämnat oss

11 augusti, 2021

Att Göran Zachrisson nu har avlidit betyder att en av den svenska golfens starkaste profiler är borta. Han hade ett stort golfhistoriskt intresse och kunnande, som han generöst förde vidare till oss i sin roll som TV-kommentator och krönikör. Mellan åren 1964 och 1967 var han chefredaktör för Svensk Golf. Därefter den självklara rösten vid otaliga TV-utsändningar från golftävlingar runt om i världen.

För tre år sedan utnämndes han till hedersmedlem vid Svenska Golfförbundets årsmöte på Hovås. I SGS Årsskrift för 2021 bidrog han med vad som kom att bli hans sista krönika. Han valde att skriva om Old Tom Morris, som han betraktade som den allra största personligheten inom golfhistorien. I den krönikan gav han också uttryck för sin värdering och kärlek till golfsporten med följande ord:

”Jag älskar det här spelet. Jag har haft förmånen att träffa flera av de finaste spelarna i världen, några av de trevligaste människorna. Jag har också spelat med många golfare som du och jag, helt vanliga spelare. Efter ronden har jag vunnit en ny vän som berikat mitt liv. Att spela golf är att uppskatta livet.
Den bäste golfaren är inte alltid den som slår längst och rakast utan den som kan hantera situationer i medgång och motgång. Den som är ödmjuk vid seger och generös vid förlust. Om vi alla kunde leva som golfare skulle vi ha ett fint samhälle.”

Bilden är tagen på 1990-talet när Göran Zachrisson driver ut på Old Course i S:t Andrews. Vid kameran hans vän och kollega Anders Jansson, som var den tidens chefredaktör för Svensk Golf.