Håll dig uppdaterad med
händelser, nyheter och erbjudande från Svenska Golfmuseet.

Registrera dig här för vårt nyhetsbrev och få information direkt till din inkorg.

    
  Powered by Get a Newsletter

  Bildalbum Båstads GK 1931

  16 november, 2023

  Golfmuseet har fått en donation av en bok som Ludvig Nobel skänkte sin vän Stellan Banck 1931. Boken med titeln Sport- och Idrottsbilder från Båstad innehåller bilder från golfveckan 1931 tillsammans med exteriör och interiör från klubbhuset. Under golfveckan 1931 gästades klubben av framstående engelska spelare som Henry Cotton och Percy Alliss. Bland åskådarna syns flera av dåvarande kronprinsens barn.
  Bokens bildtexter är handtextade, varför vi kan utgå ifrån att upplagan var högst begränsad. Stellan Banck var en av Helsingborgs GK:s tidiga medlemmar. Han var skeppsredare, duktig musiker, hade ett brett kulturintresse och utövade flera idrotter.
  Ludvig Nobel var den förste entreprenör inom besöksnäringen som insåg golfens potential. Det sägs att det var engelska gäster till hans hotell Skånegården som frågat var golfbanan låg. Det blev inspirationen till att förstärka attraktionsutbudet i Båstad och han köpte upp mark i Boarp. För att rita banan engagerade han firman Hawtree & Taylor. 1930 invigdes Båstads golfbana som den andra 18-hålsbanan i Sverige.

  Prinsessan Ingrid (längst till vänster) och prinsarna Sigvard och Carl-Johan med uppvakting vid golfveckan på Båstads golfbana 1931. Till evenemanget var flera framstående engelska spela inbjudna liksom svenska elitspelare.