Håll dig uppdaterad med
händelser, nyheter och erbjudande från Svenska Golfmuseet.

Registrera dig här för vårt nyhetsbrev och få information direkt till din inkorg.

    
  Powered by Get a Newsletter

  Årets Hall of Fameinval

  15 maj, 2024

  Helen Alfredsson och Douglas Brasier väls 2024 in i Sveriges Golf Hall of Fame. Invalsceremonin kommer att hållas på Svenska Golfmuseet den 1:a juni inför ett 50-tal inbjudna gäster. Invalen har följande motivering:

  Helen Alfredsson (1965) var pionjär bland de svenska golfstjärnor som etablerade sig i världstoppen inom professionell golf.
  Hon var dominant inom amatörgolfen på 1980-talet med sex vunna SM-titlar. 1989 tog hon steget över till professionell golf, blev Rookie of the Year på damernas Europatour och vann Women’s British Open året därpå. På LPGA-touren 1992 återupprepades mönstret av framgång. Återigen Rookie of the Year, och 1993 vann Helen Alfredsson majortävlingen Nabisco Dinah Shore.
  Under 24 år tävlade Helen Alfredsson på de professionella tourerna och vann hela 18 gånger. Åtta starter i Solheim Cup och en gång kapten är bevis på hennes passion för tävlingsgolfen.
  Ett färgstarkt temperament och en vilja att ge publiken det lilla extra var ett välkommet inslag på damtourerna. 2019 blev hon återigen en vinnare med två majorsegrar på seniortouren.

  Douglas Brasier (1906–1991) var en av många tränare från de brittiska öarna som rekryterades till svenska golfklubbar under 1900-talet för att hjälpa klubbarna att utvecklas inom sporten.
  Brasier kom till Helsingborgs Golfklubb som 23-åring 1929 och var sedan under sex decennier en centralgestalt inom flera av den svenska golfens yrkeskårer. Brasier verkade som instruktör, klubbmakare, greenkeeper, coach av elitgolfare och inte minst som flitigt anlitad banarkitekt.
  Bland de klubbar som fick ta del av hans breda kompetens kan nämnas Båstad, Göteborg och Åtvidaberg. Brasier ritade ett 30-tal golfbanor, såsom Delsjö, Kristianstad och Bosjökloster.
  Douglas Brasier var också en duktig spelare med tre segrar i Dunlop Cup. Brasier tillhörde initiativtagarna till bildandet av PGA och var instruktör på de första tränarkurserna.