Ryfors
År 1888 skapades den första svenska golfbanan. Det var på Ryfors bruk i sydöstra delen av Västergötland. Två bröder Robert och Edvard Sager hade vistats mycket i England och de anlade en Engelsk park, en 6-håls golfbana (som något år därefter utökas till 9 hål), en tennisbana och en biograf. De tillhörde den övre societeten i Sverige vid den här tiden och de spelade golf tillsammans med gästande vänner. Damerna spelade också och Edvards fru Ida är den allra flitigaste i familjen med dagliga ronder när hon var på plats på Ryfors. Starten för golf på Ryfors sker förresten samma år som den första banan läggs ut i USA, när The Apple Tree Gang börjar spela i en hage i stadsdelen Bronx i New York.
I Göteborg har i början av 1890-talet en engelsk präst A V Despard samlat några landsmän som var verksamma i Göteborg till spel på en 4-hålsbana på Hisingen. En av dem som lät sig inspireras av Despard och av golfspelet var affärsmannen Viktor H Setterberg. Han kom att få stor betydelse för att golfen skulle få fotfäste i Sverige. Han är den store pionjären inom svensk golf.
Golf på Arendal
År 1894 lät Viktor Setterberg anlägga en 9-hålsbana vid Arendal på Hisingen där förmögna göteborgare hade sina lantställen. Samvaron på Arendal har skildrats i två klippböcker som Setterberg satte ihop och som finns på Svenska golfmuseet. De visar på ett trevligt socialt sommarliv bland sommargästerna med sång och musik, bad, segling och golf. 1901 anlägger Setterberg en 9-hålsbana vid Sandvik och 1902 är han med och bildar en golfsektion inom Göteborgs Idrottsförbund (1910 byter den namn till Göteborgs Golf Klubb). Därmed var den idag äldsta svenska golfklubben bildad. I julnumret för Ny Tidning för Idrott 1902 berättar man om banan och sektionsbildningen – läs texten här.
Klubbens första bana i Hovås läggs ut 1904. Där fanns lämplig mark i anslutning till järnvägen, vilket gjorde att klubbmedlemmarna enkelt kunde ta sig ut från stadens centrum om helgerna.
Setterberg och Törnsten
1904 bildades Svenska Golfförbundet. Tor Törnsten blev ordförande och Viktor H Setterberg sekreterare. De första besluten var att arrangera ett svenskt mästerskap i golf och att översätta och ge ut R&A:s golfregler till svenska. Det första mästerskapet spelades i Hovås och Teodor Åkermark besegrade Viktor Setterberg i finalen.
1904 bildades också Stockholms Golfklubb och en bana anlades på Östermalm. 1906 tillkom en klubb i Karlskrona och 1909 en i Falsterbo. Golfförbundets fyra klubbar hade då tillsammans cirka 150 medlemmar. Göteborgs Golf Klubb var den mest livskraftiga av dem. Mycket tack vare Viktor H Setterberg. Han var motorn i allt. Han arrangerade tävlingar, organiserar fester, skriver artiklar, propagerade för golf på alla sätt han kommer på, och hjälper till med banutläggning och annat när de nya klubbarna bildas. Golfmuseet har en samling böcker och föremål som han efterlämnat och av dem kan man se att han hade en god kontakt med och inblick i vad som hände i golfens hemland på Skottlands östkust.
Tävlingsmedalj 1912
Efter att Falsterbo Golfklubb bildats råder det stiltje inom svensk golf under de följande femton åren. Viktor H Setterberg lämnade alla uppdrag 1914 efter en konflikt om golfregler inom Göteborgs GK. Den händelsen och världskriget bidrog starkt till den stiltje golfsporten hamnade i.