Håll dig uppdaterad med
händelser, nyheter och erbjudande från Svenska Golfmuseet.

Registrera dig här för vårt nyhetsbrev och få information direkt till din inkorg.

 



     
    Powered by Get a Newsletter

    Efterkrigstiden

    I början av 1900-talet tillhörde Sverige ett av Europas fattigaste länder. Men sedan landet förskonats från de stora världskrigen, var den svenska produktionsapparaten intakt när stora delar av övriga Europa låg i ruiner efter krigsslutet 1945. Det gav grunden för en stark tillväxt i ekonomin under 1950- och 60-talen. På samma sätt som det varit för England och USA under slutet av 1800-talet, skapade de goda ekonomiska tiderna ett välstånd och en möjlighet att utveckla nya fritidsaktiviteter och golfsporten började nu växa starkt. Mellan 1950 och 1970 tillkom 77 golfklubbar och 35.000 nya spelare. Nu var golfen inte längre en exklusiv liten sport utan något som bredde ut sig i hela landet och till bredare skikt i befolkningen. Inte minst blev golf nu för första gången ett alternativ för unga.

    Samtidigt började svenska amatörspelare tävla internationellt och nå framgångar. Viktiga pionjärer var Gustav Adolf Bielke och Liv Wollin. GA Bielke vann flera öppna mästerskap i andra länder och Liv Wollin dominerande damgolfen i Norden under 1960- och 70-talen. Svenska landslag ställde upp i nystiftade Europa- och Världsmästerskap och Sverige vann sensationellt Lag-EM för herrar både 1959 och 1961.

    Vid den här tiden var de bästa amatörerna ofta bättre spelare än de yrkesverksamma tränarna. Professionella som enbart satsade på tävlingsgolf kom först några decennier senare. Tränarna var upptagna med instruktörarbetet, lägga ut banor och sälja utrustning. När så många nya klubbar nu tillkom växte behovet av nyrekrytering till tränarjobben. 1955 höll PGA den första instruktörskursen och 1970 började man auktorisera de tränare som deltagit i kurser.

    De många nya banorna ställde krav på arkitekter och anläggare. Rafael Sundblom, Nils Sköld och Sune Linde stod bakom flertalet av de banor som byggdes under den här perioden.

    En förgrundsfigur för golfen var prins Bertil. Under några år på 1940-talet var han ordförande i Svenska Golfförbundet och han engagerades ofta till att inviga nya golfbanor. Hans popularitet bidrog till att intresset för golfsporten ökade i samhället.