Golfens pionjärer

När Svenska Golfmuseet invigdes lyftes åtta spelare fram såsom särskilt betydelsefulla för den svenska golfens utveckling. Det var Erik Runfelt, Gustav Adolf Bielke, Liv Wollin, Kärstin Ehrnlund, Gunnar Mueller, Ove Sellberg, Anders Forsbrand, Liselotte Neumann, Annika Sörenstam och Jesper Parnevik.
Svenska Golfförbundet och Svenska Golfmuseet håller nu på att förbereda att annat, bredare och mer spännande sätt att uppmärksamma de personer som haft stor betydelse för golfens utveckling. Det blir då inte enbart spelare utan även personer med andra uppgifter inom golfrörelsen. Vi återkommer inom kort med detaljer om detta.
Så här presenterades de när golfmuseet slog upp sina dörrar år 2000 (sedan dess har ju en hel del skett).

ERIK RUNFELT

Göteborgs GK, Lidingö GK
1893-1978

Den förste svensk som började spela golf i unga år. Av de sju syskonen Runfelt som bodde intill Hovåsbanan blev sex golfare av svensk elitklass. Främst av dem var Erik med 15 svenska och 5 skandinaviska mästerskap. Han medverkade i sin första lands-kamp 1914 och sin sista 1948 och vann RM Oldboys tretton gånger varav elva i följd. Under många år var han den stora auktoriteten i svensk golfsport: regelexpert, skribent och ledare i såväl sin klubb (Lidingö GK) som Svenska Golfförbundet. Chefredaktör för Svensk Golf 1947-57, förbunds-sekreterare 1958-63. En klippa.

GUSTAV ADOLF BIELKE

Lidingö GK, Rya GK, Båstads GK
1930-2000

Den förste svensk som nådde internationella framgångar. Under 50-och 60-talen vann han flera internationella mästerskap: 1951 Franska Öppna juniorer, 1953 Norska Öppna, 1959 Tyska Öppna, 1961 Belgiska Öppna. Stark man i Sveriges guldlag vid EM 1959 och 1961 liksom i våra tre första VM-lag 1958, 1960 och 1962. Tillsammans med Gunnar Carlander bildade han ett fruktat foursomepar i landskamper och mästerskap. En stor idrottsprofil som även spelade bandy och ishockey i allsvenskan och höll hög klass även i curling.

LIV WOLLIN

Lidingö GK, Falsterbo GK
Född 1945

Började som caddie åt GA Bielke på Lidingö GK och tog efter hans korta sving. En bollbegåvning på svensk elitnivå i såväl curling som bowling men allra bäst i golf. Hon avlöste Britt Mattsson som dominant i svensk damgolf under en lång period och vann massor av mästerskap: 10 SM, 8 SKIM samt 8 SISM. Deltog i tio raka VM-turneringar åren 1964-1982 med en tredjeplats i lag och två tredjeplatser individuellt. EM-guld i lag 1981. Har vunnit flera internationella mästerskap, suttit i Svenska Golfförbundets styrelse samt även tävlat som proffs.Sin tids golfdrottning.

gunnar MUELLER

Lunds Ak. GK, Flommens GK
Född 1948

Som amatör vann han bl.a. lag-EM för juniorer 1969 och SKIM två år senare. Därpå var han en av de allra första svenskar som valde en karriär som tävlingsproffs. 1973 tog han sin golfbag och gitarr och reste ut för att som förste svensk spela hela Europa-touren. Samma år blev han också förste svensk som spelade sam-tliga 72 hålen i British Open. Bästa placeringen i en stor proffs-tävling var en femteplats i World Cup 1978. På svensk mark vann han fyra PGA-mästerskap. Numera instruktör, föredrags-hållare och skribent. En vägvisare in i framtiden.

KÄRSTIN EHRNLUND

Gullbringa G&CC
Född 1959

Slog igenom snabbt med SM-segrar 1977 och 1978 och VM-spel 1978. Direkt efter VM blev hon den första svenska dam som satsade på att bli tävlingsproffs trots att den europeiska damtouren hade svårt att etablera sig och erbjöd ganska få tävlingar. I augusti 1980 spelade Kärstin i Welsh Classic på Whitchurch GC i Wales. Hon inledde med ronderna 68-74 och ledde tävlingen. Eftersom sista ronden regnade in för-klarades hon som segrarinna. Sverige hade fått sin första internationella tourseger. Fyra år senare vann Kärstin ännu en tävling, United Friendly Tournament. Numera driver hon Bollestad Golf tillsammans med maken Erik. En kvinnlig pionjär.

OVE SELLBERG

Ågesta GK
Född 1959

Ove Sellberg ingick i det svenska lag som 1982 tog en uppmärksammad andraplats vid VM i Schweiz. Året därpå startade han proffskarriären som en av de tre medlemmarna i den första stora svenska proffssatsningen, Team Saab. Efter drygt två år på touren var svensk golfsport framme vid en ny milstolpe. I matchtävlingen Epson Grand Prix vann han fyra matcher för att nå final mot Howard Clark. Han vann den också med 3/2, Sverige hade fått sin första manliga tourseger. 1989 kom seger nr 2 (Open de Baleares) och 1990 seger nr 3 (Belgian Open). En manlig pionjär.

ANDERS FORSBRAND

Uddeholms GK, Karlstads GK
Född 1961

Bestämde sig redan som 17-åring för att bli golfare på heltid och tränade intensivt även vintertid hemma i Uddeholm. Efter en kort amatörkarriär blev han proffs, lånade pengar och tågluffade till tourskolan i Portugal. 1987, året efter Ove Sellbergs premiärseger, vann Anders Forsbrand Swiss Open, den första svenska manliga toursegern i en slagtävling. 1991 var han kraftkällan bakomSveriges unika dubbelseger: först i Dunhill Cup tillsammans med Mats Lanner och Per-Ulrik Johan-sson, sedan i World Cup tillsammans med Per-Ulrik. 1993 var han förste svensk som startade i samtliga årets fyra Majors. Ännu en pionjär.

LISELOTTE NEUMANN

Finspångs GK
Född 1965

Sinnebilden av det svenska golfundret. Uppväxt på en enkel 9-hålsbana dit hon kunde cykla – och så småningom åka moped – för att träna så mycket hon ville. Slog igenom med seger i SISM 1981 där hon med nio slags marginal besegrade de tolv svenskor som just vunnit lag-EM-titlar – i sitt livs första 72-hålstävling. Efter två lag-EM-segrar för juniorer och två VM-starter blev hon proffs 1985, och vann två Europa-tourtävlingar redan första året. 1988 prövade hon på USA-touren. I sitt livs första Major, US Open, ledde hon från start till mål, satte tävlingsrekord och vann med tre slags marginal. En vägvisare upp mot världsgolfens högsta höjder.

ANNIKA SÖRENSTAM

Bro-Bålsta GK
Född 1970

Hör till de många svenska golfungdomar som provat kombi-nationen studier och golf i USA. Finalplats i US Amateur smäller högt liksom förstaplatsen individuellt i VM 1992. Första året som proffs var 1993 och redan året därpå tog Annika steget över till USA-touren. Där han hon stigit fram som en av de dominerande spelarna, bevisat av att hon under en lång period 1998-1999 rankades som världsetta. 1995 skrev hon golf- och idrottshistoria sedan hennes seger i US Open belönades med Svenska Dagbladets guldmedalj och flera andra utmärkelser, bland annat ett eget frimärke. 1996 upprepade hon segern. I början av år 2000 nådde hon sin 20:e seger på USA-touren vilket betyder att hon rekordsnabbt säkrat en plats i golfens Hall of Fame. En metodisk barriärrivare.

JESPER PARNEVIK

Täby GK
Född 1965

Om Annika Sörenstam är urtypen för en metodisk golfare är Jesper Parnevik hennes raka motsats. Irrationell, kreativ, alltid ivrig att testa allt nytt. Hans tidiga karriär var inte spikrak men lade grunden för ett golfkunnande som bara växer när förhållandena är svåra. 1995 stod han pall för rekord-publikens förväntningar på Barsebäck och ordnade den första svenska segern i Scandinavian Masters. 1999 spelade han drömgolf tillsammans med Sergio Garcia i Ryder Cup. Framme vid våren 2000 står han på fyra seg-rar på USA-touren och fyra på Europatouren och var då den bäst rankade svenske manliga golfaren genom tiderna. En golfartist.