Golfens utbredning

Under början av 1800-talet blir det en allmän nedgång för sport och fritidsaktiviteter i Storbrittanien. Dels på grund av Napoleonkrigen dels på grund av den begynnande urbaniseringen med sämre sanitära förhållanden och epedemier som följd. Efter hand som industrialisering och ökande handel skapar förutsättningar för ett allt större skikt av herremän, som tycker om att slå vad, blir golfen åter allt mer populär. Men även damerna fascineras av spelet och från 1810 finns den första kvinnliga golfklubben noterad – The Fish Wives från Musselburgh väster om Edinburgh.

Från 1829 finns det första beviset på golfens begynnande internationalisering då en klubb bildas i Calcutta i Indien. 30 år senare finns den första golfklubben på kontinenten i franska Pau. Den bildas 1856 av skotska officerare. 1888 kommer golfen såväl till USA som till Sverige. Två av de nationer där sporten kommer att få sitt allra starkaste genomslag.

Ransome handgräsklippare - cirka 1900-tal - tack vare gräsklipparen kunde man börja spela golf även på sommaren.

Ransome handgräsklippare – cirka 1900-tal – tack vare gräsklipparen kunde man börja spela golf även på sommaren.

Det är under det sena 1800-talet som golfen får sina fasta former med stark tillväxt av klubbar, internationalisering, ett enhetligt regelsystem och utveckling av redskapen. En boll av gummiämnet guttaperka börjar tillverkas 1848 och ger en hållbar boll till ett radikalt lägre pris. Tack vare uppfinningen av gräsklipparen blir det även möjligt att spela golf på sommaren.

1860 börjar man i Skottland spela The Open Championship. Den första tävlingen avgörs på Prestwicks golfbana och vanns av Willie Park S:r. Far och son Morris är de första årens dominanter i tävlingen. De är professionella. De har golfen som yrke. De är greenkeepers, bankonstruktörer, instruktörer och spelar uppvisningsmatcher mot varandra. Tom Morris Sr och Tom Morris Jr kommer sedan att följas av en lång rad legendariska pro´s – Henry Vardon, Ben Hogan, Arnold Palmer, Jack Nicklaus, Seve Ballesteros med flera fram till våra dagars Tiger Woods och Annika Sörenstam. Men den kanske mest ryktbare av alla spelare var faktiskt amatör- juristen Bobby Jones som också skapade den betydelsefullaste av de amerikanska tävlingarna – US Masters på Augusta National.

Idag är golfsporten spridd över hela världen. Länderna på de brittiska öarna, USA, Sverige och Nya Zeeland är de nationer där golfen har fått sin allra starkaste förankring. Nationella golfförbund började skapas på 1890-talet. Irland var först. Något internationellt förbund finns inte, men ändå är golfspelet enhetligt över hela världen såväl vad gäller regler som utformning av banor, tävlingsformer som umgängesregler. Reglerna bestäms av två instanser i samarbete – det amerikanska förbundet och en av de äldsta klubbarna Royal and Ancient  Golf Club of S:t Andrews.

Från början var de skotska strandängarna standard för hur en plats skulle se ut för att vara lämplig för golf. Fascinationen för spelet har sedan länge överträffat alla sådana gränser. Föregångare med att sprida golfen runt om jordklotet har varit de golfentusiaster vars arbete och resor fört dem till för golfen helt nya platser. Därför förvånas ingen idag längre över golfbanor bland sanddynor på Arabiska halvön, på den Grönländska tundran eller spel på is i Arjeplog och Zurich. Men när astronauten Alan B Shepard slog sitt berömda golfslag med en järnsexa på månen, så är det nog ett rekord för en udda plats som blir svårslagen även i framtiden. Så även hans längd – 300 yards med en hand. Men hans första försök känner vi igen – en duff som inte rubbade bollen!

Länk om Alan Shepard historiska golfslag:
http://www.pasturegolf.com/archive/shepard.htm