Dubbla Europamästare

2019_segrarlaget_dam

De svenska amatörlandslagen blev i år Europamästare på såväl dam- som herrsidan. För herrarna var det den första segern sedan 1961. Damlandslaget har varit mer segervant med inte mindre än 9 vinster sedan tävlingen startade 1959. Det svenska herrlandslaget vann de två första åren 1959 och 1961, men därefter har man som bäst varit runner-up vid något tillfälle. Segern för herrarna 1961 sågs som mer meriterande än den vid debuttävlingen eftersom England nu ställde upp. I tävlingen, som gick på Royal Golf Club de Belgique, ingick G A Bielke, Lennart Leinborn , Johny Andersson,  Gunnar Carlander, Bengt Möller, Ola Bergqvist och Magnus Lindberg. Lag-EM för herrar har dominerats stort av länderna från de brittiska öarna. De har vunnit 27 av 37 tävlingar.
För damerna ser det helt annorlunda ut. Där är det tre nationer som dominerar: England 10, Sverige 9 och Frankrike 8 segrar. Första gången Sverige vann var 1981 och då ingick Hillewi Hagström, Viveca Hoff, Gisela Linnér, Charlotte Montgomery, Pia Nilsson och Liv Wollin i laget. De flesta svenska segrarna har kommit på 2000-talet, medan Frankrike hade sin storhetstid de första åren.
För första gången någonsin har således herr- och damlandslagen vunnit samma år. I damlaget ingick Sara Kjellker, Maja Stark, Beatrice Wallin, Linn Grant, Frida Kinhult och Ingrid Lindblad. Fem av spelarna i laget var med även i det segrande laget förra året.

I herrlaget ingick Ludvig Åberg, Vincent Norrman,  Pontus Nyholm, Albin Bergström, Christoffer Paulsson och David Nyfjäll.

 

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.