En legendar har lämnat oss

JohnyAOldBoys

För några veckor sedan gick Johny Andersson bort i en ålder av 98 år. Han debuterade i tävlingssammanhang redan 1939 när han deltog i junior SM på Båstad golfklubb. På 1960-talet var han bofast i landslaget och fick vara med om den svenska segern i EM för lag 1961 i Bryssel. Hans meritlista över deltagande i landslag ock över framträdande placeringar är mycket lång. Inte minst eftersom han fortsatte att tävla aktivt långt upp i åldern. Han var under en period dominant i SM för oldboys och gick många tävlingsronder under sin ålder. Han tillhörde det svenska oldboyslandslaget och spelade VM varje år mellan 1977 och 1991.

Johny Anderssons kontakt med golfen inleddes under 1930-talet när han på helgerna gick caddie på Helsingborgs GK i Viken. Han var en grabb från närbelägna Lerberget och han har berättat hur han och caddiekamraterna tillverkade sina egna golfklubbor av gamla cykelstyren som plattades till i ändan. Efter en period av arbete på olika håll i landet återvände han 1956 till Skåne och arbete på Öresundsvarvet i Landskrona. Han blev då medlem i Mölle Golfklubb och var klubben trogen så länge han kunde spela. Han inspirerade sin dotter Monica att spela golf och hon var tvåfaldig svensk mästarinna på 1970-talet. När han intervjuades i Svensk Golf 1986, förklarade han sin fortsatt höga spelstandard med att han tillbringade minst 10 timmar i veckan med träning av chip och puttning.
Bilden en av de många prisbilder för ett svenskt landslag som Johny var en del av. Johny är den som håller i lagpriset (andre man från höger).

 

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.